top of page

Морска сол со витамин Б9

B9-za-web.png

Витаминот Б9 (фолна киселина) е важен во креацијата на црвените крвни зрна, како и за синтеза на ДНК и функционирање на секоја клеткоа во организмот. Недоволна количина на овој витамин во организмот доведува до анемија. Витаминот Б9 има значајна улога во развојот на плодот кај трудниците, затоа е важен за нормален развој на нервниот систем кај новороденчињата. Со 2 г дневно од оваа сол се задоволуваат 73% од дневната потреба за витаминот Б9.

bottom of page