top of page

Морска Сол од Мртво Море

morska-za-web.png

Морска Сол од Мртво Море

Зошто солта од Мртвото море е поразлична од другите?

 

Солта и калта собрани од Мртвото море биле ценета стока уште од времето на кралот Давид. Морето е иљадници години осново на здравјето и велнесот, а е популарно лекувалиште за оние кои го сакаат благотворното дејствие на песокот, сонцето, калта и солената вода. Откриено е дека составот на солта и на повеќе од 21 познат минерал ги ублажуваат симптомите на дерматолошките состојби како псоријазата и екцемот, исто така и го олеснуваат артритисот и реуматските и дегенеративните болести на зглобовите.

Со важните минерали, вкључивајќи го калциумот, железото, калиумот, манганот и цинкот, како и пониската содржина на натриумот во однос соповеќето комерцијално достапни кујнски соли, солта од Мртвото ;пре е различна од било која друга на Земјата. Меѓутоа, солта е богата со бромид, природен елемент кој се раствара во вода и може да биде токсичен. Некогаш оваа висока содржина на бромид ја направила солта од Мртвото Море непогодна за исхрана. За среќа, благодарение на современата технологија која им овозможила на произведувачите да ја отстранат токсичноста од солта. За да ја соберат солта од Мртвото Море, во базени за испарување се извлекува сјајна вода, која во тек од 8 месеци се претвора во кристали на камена сол. Бромидот се одвојува од кристалите во текот на процесот на жетвата, кристалите на солта се мијат, мелат, рафинираат и се ставаат на располагање на продажбата. 

 

Може ли да се конзумира солта од Мртво море?

 

Во својот основен облик, солта најдена во Мртвно море не е за конзумација, бидејќи многуте материјали, посебни магнезиумот и даваат горчлив вкус. Па, како се претвара во квалитетна сол која готвачите во водечките кујни низ светот ја обожаваат? За да се подобрат природните податоци, солта се раствора, се чисти од проблематични материјали, се реклистализира и е повторно измиена за да исчисти горниот дел.

Резултат: природна и квалитетна морска сол, која се користи во водечките светски кујни, со оглед на тоа што нејзините предности се бројни: нејзините груби зрна се растворуваат релативно споро, елемент кој ја сочувува свежината на храната, го забрзува нејзиното варење и нема хемикалии.

Не постои почисто!

bottom of page