top of page

Royal Salt

1BA_9465!t.png

Зошто сол?

Некои видови сол можат да имаат траги од калциум, калиум, железо и цинк. Јодот е законски регулиран од страна на државата и секоја сол го содржи.

Солта е неопходена за животот на човекот, а соленоста е еден од петте основни човекови вкуса. Таа е најстар и најприсутен зачин на светот, а солењето на храната е важен метод за нејзиното зачувување.

Глобалното годишно производство на сол достигнува 200 милиони тони сол, но само 6% се користат за човечка конзумација.

Иако прекумерното користење на солта го зголемува ризикот од кардиоваскуларни заболувања, умереното користење сол има повеќе здравствени придобивки за здравјето на човекот:

Солта е минерал кој е воглавно Натриум Хлорид (NaCl) и натриумот е основна хранлива материја за човечкото здравје преку неговата улога како електролит и осмотски раствор.

Што е сол?

  1. Ви помага да останете хидрирани

  2. Промовира добро васкуларно здравје

  3. Ги балансира електролитите во телото и превенира грчење на мускулите

  4. Го поддржува здравиот нервен систем

  5. Го подобрува спиењето

bottom of page