top of page

Мед Фокус Трејд Д.О.О.Е.Л. е основана 2002 година. Најпрвин како продукција на емисијата „Храна и Вино

а потоа и со истоменото месечно списание. Во меѓувреме пробивавме на пазарот повеќе производи од прехрамбената индустрија, почнувајќи од сол продолжувајќи со зачини и додатоци на исхраната. Мед Фокус исто така имаше проекти во повеќе различни дејности меѓу кои и 3 албуми со традиционални Македонски песни под името "Relax Music". 

Добредојдивте на нашата веб страна!

Сол и Зачин

Сол и Зачин

med focus trade logo
Hrana i vino chicken canneloni

Hrana i vino chicken canneloni

Chicken canneloni

Himalayan salt

Himalayan salt

A bag of himalayan pink salt

!salt-dollar-paid

!salt-dollar-paid

Spoons full of different salts

Innkeeper's-Chicken-(pileto-na-krcmarot)

Innkeeper's-Chicken-(pileto-na-krcmarot)

Innkeepers chicken recipe

salt spoon

salt spoon

Spoons of regular salt

Melted-Cheese-with-Flatbread-(Topeno-sir

Melted-Cheese-with-Flatbread-(Topeno-sir

Melted cheese with bread

Eggplant-Stew-(Guvec-od-modar-patligan)-

Eggplant-Stew-(Guvec-od-modar-patligan)-

Stew made of eggplant

Himalayan salt

Himalayan salt

himalyan salt on a table

himalayan cup

himalayan cup

Himalayan salt in a cup

Stuffed-pears-za-web

Stuffed-pears-za-web

Stuffed pears dessert

!Salt-(1)

!Salt-(1)

Spoons full of all kinds of salts

Puff-Pastry-Cupcakes(Korpicki-od-lisnato

Puff-Pastry-Cupcakes(Korpicki-od-lisnato

Sweet cupcakes with strawberries

Stuffed-Cones-(Polneti-korneti)-za-web

Stuffed-Cones-(Polneti-korneti)-za-web

Ice cream cones

Cooking show

Med Fokus

Pottasium salt white packaging

Комбинирана Калиумова

Наша Сол

Ситна - јодирана

Himalayan pink salt

Помалку сол, повеќе калиум!

Се препорачува за лица со зголемен крвен притисок, со срцеви и бубрежни проблеми во консултација со лекар. Се користи како замена за кујнската сол во секојдневната исхрана. Медицински е докажано дека прекумерната употреба на натриум во исхраната предизвикува зголемен крвен притисок. Токму затоа „Наша Сол“ содржи 2/3 натриум и 1/3 калиум како идеален сооднос на застапеноста на двата најважни минерали за човечкиот организам. Со користењето на „Наша Сол“ ги решавате и двата проблема, појавата на висок притисок и движењето на водата во организмот, односно работата на бубрезите. Всушност живеете здраво!

Слободно солете!

Камена Кујнска

Хималајска Сол

Ситна

Хималајската сол е стара повеќе од 250 милиони години и содржи 84 елементи идентични со елементите во нашето тело - оние исти елементи кои постоеле во Првобитното море од кое настанал животот. Од тоа море потекнува оваа сол. Се вади рачно од Хималајските планини, се плакне со вода и се суши на сонце за да остане природна.

Dead sea salt blue packaging

Рафинирана

Морска Сол 

од Мртво Море

Ситна - јодирана

Dead sea salt with vitamin B9

Водата од Мртвото море е со векови позната по своите терапевтски својства, бидејќи не само што содржи 8 пати поголема концентрација на сол од другите мориња, туку содржи и Магнезиум, Калциум, Цинк, Калиум и Сулфур. Добиена е по природен пат, со сушење на сонце.

Земја на потекло на суровината: Израел - Мртво море.

Рафинирана

Морска Сол со

Витамин Б9

Ситна - јодирана

Витаминот Б9 (фолна киселина) е важен во создавањето на црвените крвни зрнца. како и за синтеза на ДНК и за функционирање на секоја ќелија во организмот. Недоволно количество на овој витамин во организмот доведува до појава на анемија. Витаминот Б9 има значајна улога во развојот на плодот кај трудниците, затоа што е важен за нормален развој на нервниот систем кај новороденчињата.

со 2г на ден од оваа сол се задоволуваат околу 73% од дневните потреби на витаминот Б9.

Земја на потекло на суровината: Израел - Мртво море.

Прехрамбена Варена

Normal table salt red packaging

Ситно Јодирана Сол

Ситна кујнска сол, рафинирана и јодирана според закони и прописи за секоја држава посебно. Салинитетот на секоја сол зависи од количината на влагата. Нашата кујнска сол содржи под 0,2% вода.

Dead sea salt big packaging

Рафинирана

Крупна Морска Сол од Мртво Море

Водата од Мртвото море е со векови позната по своите терапевтски својства, бидејќи не само што содржи 8 пати поголема концентрација на сол од другите мориња, туку содржи и Магнезиум, Калциум, Цинк, Калиум и Сулфур. Добиена е по природен пат, со сушење на сонце.

Земја на потекло на суровината: Израел - Мртво море.

Зачин

Vegetable spice with potasium salt

Зачин К+

Со калиумова сол

Зачин да, но не по секоја цена!

Во овој зачин нема помалку сол од останатите, само што не содржи материи кои што се нарекуваат неуроакцелератори или ексцитотоксини (мононатриум глутаминат). Научниците и прехрамбената индустрија слободно нека водат војна околу тоа кои адитиви и во колкава мера се штетни за луѓето или не. Ние, во овој додаток на јадењата ги вклопивме сите позитивни искуства и знаења, во однос на подобрувањето на вкусовите и здравјето на луѓето, без да употребиме било каква „хемија“ (засилувачи на вкус, ароми итн.). Чиста природа и ништо повеќе. Лесно е да се досоли! 

Затоа, слободно зачинете!

Манџа Зачин

beef stew spice

Телешка Чорба

Мешавина од зачини

Мешавина на зачини за подготовка на традиционалните јадења. Без засилувачи на вкус!

goulash spice

Манџа Зачин

Гулаш

Мешавина од зачини

Мешавина на зачини за подготовка на традиционалните јадења. Без засилувачи на вкус!

baked beans spice

Манџа Зачин

Тавче Гравче

Мешавина од зачини

Мешавина на зачини за подготовка на традиционалните јадења. Без засилувачи на вкус!

Мешавина на зачини за подготовка на традиционалните јадења. Без засилувачи на вкус!

Мешавина од зачини

Сочно Ќуфте

Манџа Зачин

meatball spice
spaghetti bolognese spice

Манџа Зачин

Шпагети Болоњезе

Мешавина од зачини

Мешавина на зачини за подготовка на традиционалните јадења. Без засилувачи на вкус!

Храна и Вино

Храна и Вино

Емисија за гурмани

Емисијата Храна и Вино се емитуваше во етерот повеќе од 17 години на повеќе од 80 ТВ канали во 6 земји на 6 различни јазици. Истовремено, излегуваше и сеуште излегува списанието со истото име.

Книги

Книги

Најдоброто од регионот на едно место

Serbian food guide book cover

Serbian Food Guide

Serbian Food Guide е првата книга од многуте планирани готвачи за кујните од регионот. Наменета пред се за странци кои уживаат во разновидната и превкусната храна на балканот.

Музика

МУЗИКА

Ние се грижиме за сите сетила!

bottom of page